Gepost op

4 weken suikervrij challenge

Ik begon 2021 met een behoorlijke uitdaging: 4 weken lang geen toegevoegde suikers. Voor een choco-addict (yes me) is dat nogal wat. Maar het is me gelukt! Wil jij dit ook eens doen? Lees dan zeker even verder. Ik deel in dit artikel mijn ervaringen + een heerlijk suikervrij recept.

Tijdelijk suikervrij leven wilde ik al langer. Suiker is a little white devil, verslavend en slecht voor je gezondheid. Wat zou het met me opleveren als ik een maand lang geen suiker zou eten? Afvallen (dit was niet het doel trouwens)? Meer energie? Mooiere huid?

Ik was benieuwd. Dus ik hakte de knoop door en begon op zondag 3 januari.

Hoe ging de suikervrij challenge mij af?

Ik besloot vrij impulsief om 4 weken geen suiker te eten. Echt een plan had ik niet. Maar ik wist wel dat niet (of anders) ‘snoepen’ voor mij de grootste uitdaging zou zijn. We eten namelijk nooit pakjes of zakjes. Maar ik heb wel wat dingen laten staan. Obviously chocola, koekjes en chocomelk. Maar ook mayonaise. Uiteindelijk ben ik verrast over hoe makkelijk het me af ging.

Tips om de challenge makkelijk vol te houden

1. Deel het met anderen
Het is heel belangrijk om je omgeving te vertellen over jouw suiker challenge. Mijn vriend en kinderen wisten er natuurlijk van. Vooral mijn kinderen vonden het heel leuk om elke keer te melden dat ik ‘niets lekkers’ mocht als zij WEL aan het snoepen waren. Mijn ouders wisten het ook. Belangrijk omdat ik elke week bij mijn ouders eet en er als toetje een bak vanille-caramel ijs met slagroom op tafel komt. Dit werd dus niet meer tevoorschijn getoverd op de donderdagavod. En ik deelde het op mijn instagram account. Een paar honderd mensen die weten dat je een maand lang geen suiker eet is een goede stok achter de deur.

2. Gun jezelf wel wat lekkers
Ik had deze challenge nooit volgehouden als ik mezelf alle lekkere dingen zou ontnemen. Ik ‘mocht’ dus wel snoepen als er maar geen toegevoegde suiker in zat. Naturel tortilla chips is een lifesaver kan ik je vertellen. Want dat kon ik dus wel eten. Ik maakte ook 2 keer een suikervrije caramel bar waar ik in de avond een stukje van nam. Deze was heeeeeeeeeerlijk. Het recept staat onderaan het artikel.

Suikervrij challenge recept
Caramel slice – serieus net zo lekker als een echte ‘foute’ snack.

3. Habit tracker
Elke dag een vinkje zetten en je voortgang zien is zo bevredigend. Mensen houden van consistentie. Dus als je als een week achter elkaar hebt afgevinkt, dan wil je dat patroon niet doorbreken. Bovendien is het fysiek bewijs van je challenge. En elke keer als ik zie dat ik het gedaan heb, voel ik me trots.

Suikervrij challenge habit tracker
“Goals are good for setting a direction, but systems are best for making progress.” – James Clear

Over tot the big question…

Wat heeft het me opgeleverd?

Gewicht
Toen ik begon met de challenge ben ik op de weegschaal gestapt. Mijn startgewicht aan het begin van de challenge was 54,8 kilo. Aan het eind van de challenge gaf de weegschaal 54,1 kilo aan. Voor mijn gewicht deed het blijkbaar wel iets, maar niet heel veel. Dit was trouwens ook niet het doel van mijn challenge.

Energie
Tijdens de challenge merkte ik duidelijk verandering in mijn energielevels. Normaal heb ik vaak een inkak-moment ergens in de middag. Daar had ik in januari helemaal geen last van. Mijn energie was gedurende de dag heel erg constant. Heel fijn.

Huid
Van suiker krijg je rimpels. Onderzoeken laten zien dat suikers huidveroudering kunnen versnellen. Dus ik was best benieuwd of ik iets aan mijn huid zou merken. Ik ben 35. Ik heb niet echt rimpels, maar wel fijne lijntjes bij mijn mond. De zogenaamde lachrimpels. En ook bij mijn ogen heb ik fijne lijntjes. Maarrrrrr, 4 weken suikervrij leven heeft mij geen babyface opgeleverd. Helaas!

Hoe nu verder?

De challenge ging me heel goed af. Maar ik was ook blij dat ik na de challenge weer suiker ‘mocht’ eten. Ik vind chocola gewoon heeeeeel lekker.

Mijn plan is om door te gaan met suikervrije dagen. Het idee was eerst om doordeweek geen toegevoegde suikers te eten en in het weekend wel. Maar ik heb gemerkt dat me dat niet lukt. Alles of niets is blijkbaar toch makkelijker. Maar een paar suikervrije dagen in de week lukt me wel. Daarnaast wil ik eens in de zoveel tijd een suikervrije maand doen. Als een soort van suiker detox.

Recept caramel bar

Het recept voor deze caramel bars komt uit het ‘Incredible plant-based desserts’ boek van Anthea cheng.

Suikervrij recept

Ik heb het recept inmiddels 3 keer gemaakt met een paar aanpassingen qua verhoudingen. Ik deel hieronder een licht aangepaste versie van het recept die mij het beste resultaat gaf.

  • 100 gram amandelmeel
  • 14 dadels, laat 4 uur in water weken (Yogi & Yousef bij de Ekoplaza)
  • beetje zout
  • 130 gram amandelpasta
  • 3 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 80 gram pure chocola (Vivani 99% van de ekoplaza)
  • 160 ml kokoscreme (Thai coconut cream  van onoff spices bij ekoplaza)
  • 3 eetlepels erythritol (suikervervanger: smaak van suiker zonder de nadelen)

De amandelmeel kocht ik bij de AH. De rest bij Ekoplaza.

Bodem

Bekleed een cakevorm (of andere bakvorm) met bakpapier. Doe de amandelmeel in een keukenmachine samen met ongeveer 5 of 6 gesneden dadels. Als het goed gemengd is druk je het mengsel met je handen (knokkels) in de cakevorm.

Karamel laag

Smelt de kokosolie. Doe de amandelpasta in een keukenmachine samen met de gesmolten kokosolie en de rest van de dadels. Meng dit ongeveer 3 minuten op de hoogste stand totdat alles lekker gemixt is. Voeg deze karamel laag toe aan de cakevorm.

Chocolade laag

Smelt de chocola au bain marie en voeg het dikke deel van de kokos creme toe. Doe er 3 eetlepels erythritol bij. Als alles helemaal gesmolten is, schenk je de chocolade in de cakevorm.

Zet alles nu ongeveer een uur in de diepvries. Als het stevig is kun je het in plakjes snijden (ongeveer 15) en de plakjes los van elkaar invriezen. Tip: leg een bakpapiertje tussen 2 slices van de caramel bar, dan plakken de slices niet aan elkaar.

Wil je gaan smullen van deze heerlijke caramel bar? Laat de bar dan even 10 minuten op kamertemperatuur komen.

Suikervrij challenge recept
Ingrediënten ‘suikervrije caramel bars’. Hier mist alleen nog de erythritol.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *