Gepost op

Gratitude journal maakt je een gelukkiger mens!

Een deel van hoe gelukkig je bent, is maakbaar. En een simpele manier om je geluksgevoel te vergroten is door een gratitude journal bij te houden. Je schrijft elke dag 1 tot 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Je hoeft hier niet een apart boekje voor te kopen. Je kan dit gewoon in je eigen bullet journal doen.

De kracht van ‘gratitude’ oftewel dankbaar zijn

Het is wetenschappelijk bewezen dat dankbaarheid je leven vreugdevoller maakt. En door jezelf te trainen in dankbaarheid word je optimistischer, enthousiaster en kun je ook beter omgaan met tegenslagen.

Begin je eigen ‘gratitude journal’

Het is extreem simpel om je eigen gratitude journal te beginnen. Je kan een apart notebook kopen puur om op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Of je verwerkt net als ik een gratitude spreads in je bullet journal.

gratitude journal

Elke maand maak ik een pagina zoals hierboven. In de titel schrijf ik ‘Dankbaar voor…’ en daaronder zet ik alle dagen van de maand onder elkaar. Vervolgens schrijf ik elke dag 1 ding op waar ik dankbaar voor ben.

Even wennen!

In het begin is het even wennen om op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Je denkt namelijk al gauw te groot en dat is juist helemaal niet nodig. Voor mij zijn het vaak hele alledaagse dingen waar ik dankbaar voor ben. Ik zal een paar voorbeelden met je delen uit mijn eigen gratitude spread:

 • Ik ben dankbaar voor… ons mooie en fijne huis
 • Ik ben dankbaar voor… bestellingen in mijn webshop
 • Ik ben dankbaar voor… knuffels en kusjes die ik krijg van mijn meisjes

Hieronder staan nog een paar vragen om je op weg te helpen met je dankbaarheid mindset:

 • Met wie heb je vandaag een leuk gesprek gehad?
 • Met welke kwaliteiten van jezelf ben je heel blij?
 • Voor welke mensen om je heen ben je dankbaar en waarom?
 • Met wie heb je laatst nog enorm gelachen en waarom?
 • Welk inzicht heb je vandaag gehad?
 • Kijk uit het raam, wat zie je waar je dankbaar voor bent?
 • Wie heb je vandaag op weg kunnen helpen?
 • Van welk liedje word je vrolijk?

In de inleiding zei ik het al… een deel van ons geluk is maakbaar. En laten we ervoor gaan om dat deel optimaal te benutten. Een gratitude journal bijhouden zoals ik hierboven beschrijf, kost je nog geen 5 minuten per dag. En uit eigen ervaring weet ik dat het je heel veel oplevert. Dus waar wacht je nog op? Go for it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *